Întrevederi bilaterale ale conducerii MAI în contextul Forumului de Securitate de la București

În contextul vizitei de lucru la București, ministra afacerilor interne, Ana Revenco, a avut mai multe întrevederi bilaterale cu oficiali de rang înalt, în cadrul cărora a abordat colaborarea sub diverse aspecte pentru consolidarea securității la nivel național și regional.

La întrevederea cu ministrul român al afacerilor interne, Lucian Bode, au fost discutate primele rezultate de după lansarea recentă a primului punct de control coordonat la frontiera moldo-română, dar și perspectivele creșterii numărului de puncte de trecere a frontierei (PTF) comune, îmbunătățirii rezultatelor și replicării modelului de control coordonat comun la toate PTF-urile existente.

De asemenea, omologii au convenit să continue schimbul de bune practici privind implementarea modelului român de alertare a populației în situații de criză. Partea română și-a reconfirmat deschiderea de a oferi suport în operaționalizarea Laboratorului ADN, inclusiv prin certificarea experților-criminaliști moldoveni în domeniul prelevării, examinării, conservării probelor genetice în cadrul Serviciului de Biocriminalistică din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

În prima parte a zilei, Ana Revenco a avut trei întrevederi fructuoase cu Bogdan Lăzăroae, manager de program la Defense & Security, Ernst & Young, România, cu Directorul de planificare a politicilor la Ministerul Federal de Externe al Germaniei, Michael Scharfschwerdt, precum și cu Fondatorul și Președintele Forumului Economic Delphi, Grecia, Symeon Tsomokos. Oficialii au făcut schimb de opinii cu referire la ajustarea noilor strategii de securitate, la nivel național și regional, având în vedere contextul geopolitic din regiune.

Amintim că, în perioada 18-19 mai, ministra afacerilor interne, Ana Revenco, participă la cea de-a șaptea ediție a Forumului de Securitate din regiunea Mării Negre și Balcani, „Black Sea and Balkans Security Forum”, care se desfășoară la București.