Întrevederea Ministrului Afacerilor Interne cu Ylva Johannson, Comisarul european pentru afaceri interne

În cadrul vizitei sale de la Geneva, Ministrul afacerilor interne, Adrian Efros, a avut o întrevedere cu Ylva Johansson, Comisarul european pentru afaceri interne.


Demnitarii au vorbit despre cooperarea Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, progresele țării noastre în implementarea celor nouă recomandări ale Comisiei Europene, agenda de dezvoltare a MAI, gestionarea crizei refugiaților. 


Ministrul afacerilor interne a mulțumit pentru sprijinul comunității internaționale în ceea ce privește obiectivul nostru ferm de a adera la Uniunea Europeană. 


Adrian Efros a informat Comisarul european despre realizarea obiectivelor din agenda de dezvoltare a MAI, care ar putea fi extinsă în perioada următoare pe următoarele domenii: măsurile de prevenire și combatere a corupției, schimbul de bune practici în contextul preluării de către MAI din Moldova a sistemului unic de apel 112, etc.


Oficialii au apreciat funcționalitatea HUB-ului de Securitate, care a fost creat să ajusteze și să fortifice arhitectura de securitate europeană. În acest sens, fiind apreciată organizarea operațiunii comune europene SEE JAD 2023, prin intermediul HUB-ului de Securitate. Scopul acesteia fiind combaterea traficului de arme de foc, traficului de droguri, traficului de ființe umane, contrabandei cu migranți și destructurării rețelelor criminale cu grad ridicat de risc.


Un alt aspect discutat a fost importanța activităților operaționale comune EMPACT, sub egida EUROPOL, pe segmente legate de criminalitatea organizată, abuzul online asupra copiilor, traficul de substanțe interzise, de arme de foc, spălarea banilor, ș.a. 


În debutul discuțiilor, Ministrul Adrian Efros a menționat faptul că una din prioritățile MAI este gestionarea crizei provocate de războiul din Ucraina, în special a fluxului de persoane strămutate care au posibilitatea de a-și legaliza statutul pe teritoriul nostru în 3 moduri: solicitarea dreptului de ședere, solicitarea de protecție temporară, solicitarea de azil. 


Comisarul European și-a manifestat interesul și deschiderea către o conlucrare strânsă cu Republica Moldova.