Inspectoratul Național de Investigații are un sediu nou

De Ziua Poliției, angajații Inspectoratul Național de Investigații au celebrat inaugurarea sediului INI. 

Începând de astăzi INI este dotat la standarde occidentale, iar munca angajaților va fi și ea mai performantă. Sediul nou al INI dispune de cele necesare datorită programelor de cooperare regională pentru prevenire și luptă împotriva criminalității în Moldova și România, din cadrul mecanismului european de Vecinătate.

Precizăm, contribuția Uniunii Europene în cadrul Programului Operațional Comun România – Moldova este de peste 6 milioane de euro, restul de până la 12 milioane fiind cofinanțat de beneficiari.


,,Dacă INI a fost performant până în prezent, realizările din acest an fiind relevante, de acum în colo când are tot ce-i trebui. Așteptăm ca rezultatele INI să ajungă aproape de perfecțiune.  Mulțumim Uniunii Europene pentru interesul și contribuția de a avea o poliție naționala performantă. Urez lucru bun în casă nouă colegilor de la INI. La mulți ani și sărbători fericite”, a subliniat Ministrul Afacerilor Interne Adrian Efros. 


În mesajul său de felicitare Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Excelența Sa Jānis Mažeiks, a declarat: 


„Această clădire este un simbol al cooperării UE-Moldova. Ea arată că este important ca angajații din poliție să-și poată exercita mandatul în cele mai bune condiții, ca polițiștii să fie profesioniști, bine pregătiți și de încredere. Dar este și o dovadă a faptului că sprijinul UE este pentru benificiul întregii țări”.
 
Prezent la evenimentul de inaugurare Șeful Poliției din Române, Benone Matei a menționat: 


,,Obiectivul principal al proiectului THOR a vizat consolidarea cooperării polițienești între cele două țări cu accent pe prevenirea și combaterea criminalității transfrontaliere. De asemenea, am investit în extinderea capacităților tehnice și de formare a structurilor de poliție din ambele țării. Am dezvoltat strategii comune și am efectuat studii pentru măsurarea nivelului de satisfacție a cetățenilor. Prin munca depusă împreună, ca o echipă, cu o colaborare strânsă între cele două state am reușit să ajungem la obiectivele asumate în cadrul proiectului”.


Totodată, noul sediu al INI are în dotare un centru de instruire a ofițerilor de investigație, cameră de recunoaștere, camere de audiere, cabinet de consiliere psihologică. Acest lucru a devenit posibil datorită sprijinului partenerilor europeni în ceea ce privește creșterea capacităților Poliției în combaterea criminalității prin sesiuni de instruire comune cu partenerii români.


Pentru că partenerii europeni au în vedere creșterea capacităților Poliției în combaterea criminalității prin sesiuni de instruire comune cu partenerii români noul Sediul al INI centrul are în dotare centru de instruire a ofițerilor de investigații, cameră de recunoaștere, camere de audiere, cabinet de consiliere psihologică, sală de sport, spațiu pentru amenajarea arhivelor, parcare subterană, etc.


Menționăm că din totalul finanțărilor de care a beneficiat Poliția Națională, 1,7 milioane de euro sunt proveniți din asistența externă prin Mecanismul de european de vecinătate, Guvernul nostru contribuind cu suma de peste 950 de mii de euro. Datorită acestor contribuții IGP a putut să reconstruiască și să renoveze 10 sectoare de poliție și să ridice această clădire a Inspectoratului Național de Investigații, în care sunt incluse 3 unități operative.