În dialog cu partenerii și comunitatea, pentru optimizarea politicilor în domeniul migrației

Comisa de coordonare a activităților în domeniul migrației și azilului a întrunit în dialog partenerii și comunitatea, pentru a optimiza și accelera procesele și mecanismul protecției temporare pentru persoanele strămutate din Ucraina, în regiunea Nord a Moldovei. Totodată, au fost stabilite metodele potrivite pentru combaterea dezinformării în rândul beneficiarilor acestui mecanism.


Secretarul de Stat al MAI, Jana Costachi, a menționat că ,,Informarea cu privire la dreptul de a solicita protecție temporară, a refugiaților din Ucraina aflați pe teritoriul țării noastre, reprezintă unul dintre obiectivele de bază ale autorităților moldovenești și a partenerilor non-statali”.


În acest sens, Vice Reprezentantul Agenției ONU pentru Refugiați în Republica Moldova (UNHCR), Blanc Bertrand, a menționat că acordarea protecției temporare este o mare responsabilitate pentru MAI, iar UNHCR rămâne deschisă să analizeze dificultățile și să intervină acolo unde este necesar pentru ameliorarea dificultăților și pentru a încuraja beneficiarii care au nevoie să-și legalizeze șederea pe teritoriul Republicii Moldova.


Participanții la discuții au subliniat necesitatea organizării echipelor locale responsabile de campania de informare privind protecția temporară, formată din reprezentanții IGM, pe post de coordonator, și partenerii și autoritățile locale, cu scopul de accelera procesul de informare și diseminare a informațiilor către refugiații din Ucraina, reieșind din dreptul acestora la educație, spațiu locativ și protecție.

Foto credit: UNHCR/Eugenia Ciurcă