Împreună #MAI puternici: Republica Moldova a aderat la Mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene

Republica Moldova este oficial țară participantă la Mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene. Astfel, pompierii și salvatorii moldoveni se alătură celei mai puternice rețele internaționale de cooperare în domeniul prevenirii, pregătirii și răspunsului la dezastre și gestionarea crizelor. Acordul de aderare la Mecanismul de protecție civilă al UE a fost semnat astăzi, 29 septembrie 2023, la Chișinău, de către ministrul afacerilor interne, Adrian Efros și Comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič.

Prin intermediul acestui Mecanism, Uniunea Europeană oferă un cadrul de coordonare și cooperare ca răspuns la pericolele naturale și dezastrele provocate de om, activând capacitățile de răspuns ale statelor membre ale UE și ale altor state participante, cum ar fi Islanda, Norvegia, Serbia, Macedonia de nord și Turcia. Aderarea Republicii Moldova la Mecanism aduce un plus de securitate și siguranță cetățenilor, dar și mediului ambiant în raport cu riscurile aferente dezastrelor naturale sau cu cele provocate de om.

„Aderarea la Mecanismul de protecție civilă va crește atât calitatea vieții, cât și a serviciilor oferite de sistemul afacerile interne cetățenilor țării noastre. Prin semnarea acestui acord, Republica Moldova demonstrează că are capacitate europeană de intervenție, iar pe latura de protecție civilă deja este integrată în UE. Mulțumim Uniunii Europene care reconfirmă că Moldova are familie și că cetățenii noștri contează pentru Uniunea Europeană”, a declarat Ministrul afacerilor interne, Adrian Efros. 

Pentru Republica Moldova, coordonarea activităților de protecție civilă cu comunitatea țărilor UE înseamnă reducerea semnificativă a timpului de reacție la situații de urgență și excepționale, micșorarea pagubelor materiale cauzate și condiții mai sigure pentru dezvoltarea economică a țării. În funcție de natura dezastrului, sprijinul partenerilor din cadrul Mecanismului poate lua diferite forme, cum ar fi operațiuni de căutare și salvare, stingerea incendiilor forestiere și urbane, dislocarea de personal medical, echipamente medicale și medicamente, adăposturi temporare de urgență, și altele.

„Astăzi sunt mândru să îi urez Republicii Moldova bun venit în familia salvatorilor europeni: Mecanismul de Protecție Civilă al UE. Acest pas vine la cinci luni după ce am prezentat Moldovei foaia de parcurs pentru aderarea Republicii Moldova la Mecanismul de Protecție Civilă al UE. Atacul brutal al Rusiei asupra Ucrainei a dus la fuga a mii de ucraineni din calea războiului, iar Moldova s-a dovedit a fi un partener de încredere, găzduind și adăpostind mulți refugiați. Vreau să mulțumesc autorităților de protecție civilă din Moldova pentru munca lor asiduă. Prin aderarea Moldovei la Mecanismul de Protecție Civilă al UE, putem îmbunătăți semnificativ pregătirea noastră pentru situații de urgență și construi un sistem de gestionare a riscurilor de dezastre mai rezistent în Europa. Împreună suntem mai puternici”, a menționat Comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič.

Mecanismul prevede măsuri preventive pentru reducerea impactului potențialelor situații de urgență sau dezastre. Atunci când o situație de urgență va depăși capacitățile de răspuns ale unei țări din Europa – dar nu numai – pompierii și salvatorii moldoveni vor putea oferi suport prin intermediul Mecanismului, alături de colegii lor europeni. Republica Moldova va beneficia de cofinanțarea Uniunii Europene a costurilor pentru transport și a celor operaționale. Odată cu aderarea oficială la Mecanism, țara va putea, de asemenea, să ofere asistență și solidaritate altor țări aflate în dificultate prin intermediul acestui mijloc, asigurând un răspuns european rapid și bine coordonat, fiindu-i totodată restituite costurile suportate. 

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) este instituția desemnată de către MAI drept autoritate competentă de implementare a prevederilor Acordului semnat, care va îndeplini rolul de punct național de contact pentru UE.