Identificarea noilor aspecte de cooperare între Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova și Ministerul Justiției și Securității al Regatului Țărilor de Jos

În cadrul vizitei sale în Regatul Țărilor de Jos, ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco, a avut o discuție bilaterală cu ministrul Justiției și Securității, Dilan Yeṣilgöz-Zegerius.

Unul din subiectele trecute în revistă a fost fortificarea domeniului afacerilor interne și pașii pe care îi întreprinde Republica Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană. În acest sens, ministrul Revenco a invitat Regatul Țărilor de Jos să fie țară-mentor pentru sistemul afacerilor interne, astfel încât acesta să fie aliniat mai promt și mai eficient la acquis-ul comunitar și la standardele UE de Securitate. Totodată, s-a vorbit și despre suportul pe care îl poate acorda Ministerul Justiției și Securității în operaționalizarea Hub-ului de Securitate.

De asemenea, ministrul afacerilor interne a subliniat faptul că Republica Moldova este furnizor de securitate la frontiera externă a UE și un scut de încredere pentru a preveni orice formă de amenințare și provocare în regiunea de est a Comunității Europene.

Oficialii au subliniat că schimbul de cunoștințe între cele cele două țări va avea o influență pozitivă în îmbunătățirea capacităților forțelor speciale, prin organizarea de instruiri comune cu structura similară din Regatul Țărilor de Jos, pe domeniile de gestionare a situațiilor critice și atacurilor teroristice.

Miniștrii au trecut în agendă și subiectele ce vizează asigurarea siguranței la punctele de control a frontierei, identificarea mecanismelor de cooperare pe linia activității speciale de investigații, dar și promovarea egalității de gen.

Totodată, oficialii au discutat despre necesitatea de a-și uni forțele, prin aprofundarea cooperării bilaterale pentru combaterea și prevenirea pericolelor de securitate, pe plan național, cât și regional. La fel, părțile s-au arătat deschise în intensificarea dialogului împotriva criminalității informatice, care va sprijini angajamentul MAI în implementarea măsurilor propuse de Comisia Europeană în Avizul privind cererea de aderare a Republicii Moldova la UE.

La finalul ședinței, ministrul Ana Revenco a lansat o invitație oficială către ministrul Justiției și Securității, Dilan Yeṣilgöz-Zegerius, de a vizita Republica Moldova, pentru a fortifica colaborarea între cele două ministere.