GMSS informeaza: Măsuri stabilite pentru gestionarea activității aeronavelor civile pe 1-2 iunie

În contextul organizării Summitului Comunității Politice Europene 2023, Republica Moldova va găzdui aproximativ 50 de șefi de state și de guverne din Europa și oficiali ai Uniunii Europene. Astfel, luând în considerație necesitatea deservirii aeronavelor de stat în termeni proximi și capacitățile infrastructurii aeroportuare cu cele respective întreprinderilor de deservire la sol, operatorii aerieni au fost informați despre următoarele:

În intervalul 00:01 a.m (ora locală) 1 iunie 2023 și până la ora 07:00 a.m (ora locală), 2 iunie 2023, spațiul aerian al Republicii Moldova va fi declarat ca zonă temporar restricționată pentru zborurile aeronavelor civile și alte activități de utilizare a spațiului aerian. Vor fi permise doar zborurile aeronavelor care transportă delegații oficiale la Summit-ul Comunității Politice Europene;

De asemenea, în acest spațiu de timp, pe Aeroportul Internațional Chișinău va fi permisă parcarea doar a aeronavelor implicate în transportarea delegațiilor oficiale la cel de-al doilea Summit al Comunității Politice Europene.

Organizarea Summit-ului în Republica Moldova a fost o decizie a reuniunii CPE de la Praga din octombrie 2022. La evenimentul din 1 iunie participanții la Summit vor analiza eforturile comune pentru pace, apărarea democrației, consolidarea interconectării energetice și securității globale.

Din GMSS-CPE fac parte comunicatorii instituțiilor naționale din domeniul ordinii publice, securității și apărării naționale: Ministerul Afacerilor Interne cu Inspectoratul General al Poliției, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Inspectoratul General pentru Migrație, Inspectoratul General de Carabinieri, Academia „Ștefan cel Mare” a MAI; Serviciul de Protecție și Pază de Stat; Serviciul de Informații și Securitate; Ministerul Apărării; Procuratura Generală; Autoritatea Aeronautică Civilă; Administrația Națională a Penitenciarelor.

GMSS-CPE recomandă tuturor persoanelor să se informeze din surse oficiale.

Pentru mai multe detalii:

Grupul Media pentru Știri de Securitate (GMSS-CPE)

Tel: +373 22 255 255 /+373 67 255 255

Fax: +373 22 213 016

Email: stirisecuritatesummit2023@mai.gov.md