Frontieră mai sigură și cetățeni apărați la standarde internaționale, în discuția dintre MAI și corpul ambasadorilor acreditați la Chișinău, în pregătirea Platformei de Sprijin pentru Moldova (MSP)

Astăzi, la Chișinău, s-a desfășurat conferința tehnică de pregătire a Platformei de Sprijin pentru Moldova (MSP), dintre conducerea Ministerului afacerilor interne, corpul ambasadorilor și diplomaților acreditați la Chișinău și reprezentanților organizațiilor internaționale, unde au fost puse în discuție fortificarea capacităților sistemului afacerilor interne pentru o frontieră mai sigură și servicii consolidate pentru protejarea cetățenilor, prin programele de asistență externă.

Astfel, oficialii MAI, diplomații și oficialii străini au reușit să se informeze reciproc în legătură cu coordonarea suportului extern și implementarea acestuia în cadrul sistemului afacerilor interne, pentru consolidarea capacităților de securitate și ordine publică, în cadrul Platformei de Sprijin pentru Moldova (MSP), eveniment care urmează să se desfășoare la Chișinău pe 17 octombrie, anul curent.
 

În cadrul ședinței, ministrul afacerilor interne Adrian Efros a declarat că, ”MSP este platforma de acoperire a nevoilor urgente pentru susținere durabilă a dezvoltării Republicii Moldova în domeniile economie, infrastructurii și securității, iar pentru afacerile interne asta însemnă dezvoltarea priorităților cheie, pe care deja le cunoașteți. Este vorba de consolidarea răspunsului de primă linie, de fortificarea frontierelor și coordonarea măsurilor de securitate, de asigurarea comunicațiilor securizate și extinderea rețelei de comunicații a întregului sistem de securitate națională precum și de asigurarea funcționării securizate a unităților teritoriale”.
 

La rândul său, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii, E.S. Kent D. Logsdon a salutat prioritățile setate și a reconfirmat suportul inclusiv prin menținerea asistenței pentru poliția de frontieră și poliția națională cu automobile, expertiză criminalistică și detecție a radiației.
 

Totodată, pe parcursul ședinței Ambasadorul Uniunii Europene, E.S. Janis Mažeiks, a amintit că jumătate din asistența externă recepționată de MAI, în ultimele 9 luni este rezultat a diferitor proiecte susținute de Uniunea Europeană, iar reprezentantul Băncii Europene de Investiții din Republica Moldova, Alberto Carlei, a încurajat MAI pentru aplicarea la cât mai multe granturi pentru întărirea capabilităților.
 

În sprijinul creșterii capabilităților sistemului afacerilor interne, este anunțată deschiderea pentru suport din partea tuturor țărilor membre ale Uniunii Europene, SUA, alte țări din Europa și organizații internaționale. 
 

Doar în acest an a fost  cumulat deja un buget de 21 milioane de euro, obținut în cadrul a 19 proiecte de asistență externă și din pachetul de suport din donații, pentru fortificarea domeniilor de activitate asociate MAI. Aceste contribuții fiind urmare a ultimei conferințe a MSP care a avut loc Paris în urmă cu 9 luni.

Contribuția partenerilor ajută MAI pentru asigurarea progreselor în cadrul proiectelor de dezvoltare dedicate Moldovei și oferă suport durabil la realizarea strategiei de dezvoltare a  sistemului afacerilor interne  și la dezvoltarea programelor sectoriale asumate.
 

Concluziile rezultate, urmare a întâlnirii de astăzi arată că MAI și implicit, componenta de securitate, este pregătită să informeze corect și complet MSP nevoia de intervenție a partenerilor externi pe domeniul securității și ordinii publice. Date suplimentare care pot ajuta partenerii tradiționali în susținerea Moldovei vor fi raportate în dinamică, pentru a fi la zi în momentul desfășurării conferinței  MSP, din 17 octombrie curent.
 

Scopul întâlnirii de astăzi cu cei 28 de diplomați, reprezentanți ai ambasadelor și ai organizațiilor internaționale a fost de calibrare a datelor tehnice de suport pentru a  informa corect decidenții care vor fi prezenți la evenimentul din octombrie de la Chișinău. 
 

MSP este un instrument internațional creat la inițiativa statelor UE și SUA de coordonare a suportului extern pentru consolidarea capacităților Republicii Moldova.
 

Reușitele atinse prin intermediul MSP, demonstrează încă o dată că împreună suntem și mai puternici!