Front comun între MAI Moldova și MAI Lituania în fața amenințărilor războiului hibrid

În perioada 22-23 decembrie, Ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco, efectuează o vizită oficială în Lituania, unde a avut o întrevedere cu omologul său, Agne Bilotaite.

Oficialii au discutat despre provocările războiului hibrid, cu care se confruntă ambele state, dat fiind faptul că Lituania este înconjurată de Rusia și Belarus, iar Republica Moldova are pe malul stâng Transnistria și este la frontieră cu războiul.

Elementele hibride spre Moldova s-au intensificat prin campanii masive de dezinformare față de deciziile guvernamentale, testarea capacităţilor forţelor de poliţie prin multiple alerte false cu bombă, proteste, șantaj energetic.

Ambii miniștri au remarcat curajul Republicii Moldova și Lituaniei în anticiparea și blocarea elementelor războiului hibrid, care are drept scop manipularea și divizarea societății. Prin modul în care Moldova a gestionat criza refugiaților, am reușit să convingem Europa că suntem un furnizor de securitate regională, în acest context, lansând Hub-ul de Securitate al UE la Chișinău.

Totodată, ministrul a înaintat Lituaniei solicitarea de a fi țară-mentor pentru sistemul afacerilor interne, astfel încât acesta să fie aliniat mai promt și mai eficient la acquis-ul comunitar și la standardele UE de securitate.