Fortificarea parteneriatului dintre MAI al Republicii Moldova și MAI al Regatului Spaniei

În cadrul vizitei de lucru în Regatul Spaniei, Ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco, s-a întâlnit cu reprezentanți Direcției Generală de Coordonare și Studii, unde a făcut cunoștință cu modelul polițienesc spaniol în gestionarea proceselor privind asigurarea securității cetățenilor și coordonarea evenimentelor majore.

Ministrul s-a arătat interesat de preluarea unor schimburi de bune practici și efectuarea unor exerciții tactice comune cât și participarea angajaților MAI la unele traininguri/cursuri de instruire în domeniul ordinii și securității publice.

Totodată, delegația MAI, a vizitat Centrul de informații împotriva terorismului și crimei organizate (CITCO), unde au fost familiarizați cu activitatea de prevenire și depistare a scenariilor care ar putea declanșa terorismul și acțiunile criminale organizate, în contextul în care RM, este singura țară care se învecinează cu războiul și nu face parte din UE, având vulnerabilitate înaltă în acest sens.

În ceea ce privește domeniul situațiilor excepționale, obiectivul MAI este de a deveni un furnizor regional și internațional de securitate.

În acest sens, Ana Revenco, a efectuat o vizită în cadrul Direcției Generale de Protecție Civilă și Situații de Urgență unde a discutat oportunitatea de elaborare în comun a proiectelor de asistență tehnică pe tematici precum: consolidarea abilităților profesionale ale salvatorilor şi pompierilor pentru acțiuni de intervenție în caz de incendii, crearea unor sisteme de comandă și control pentru gestionarea operațiunilor de salvare și anti incendiu.

Având în vedere că cererea de aderare a RM la Mecanismul de Protecție civilă al UE a fost acceptată, ministrul a subliniat importanța consolidării cooperării regionale și a asistenței reciproce prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE, prin implicarea echipelor de intervenție din Republica Moldova și viceversa.

Părțile au exprimat deschidere reciprocă pentru cooperare pe domenii de interes comun.