Eforturile Republicii Moldova în combaterea amenințărilor care vizează securitatea europeană vor fi puse în discuție la Bruxelles

Rezultatele operaționale ale Hub-ului de securitate al Uniunii Europene pentru securitatea internă și managementul frontierelor Republicii Moldova (HUB-ul de Securitate) vor fi evaluate mâine la Bruxelles, Belgia, în contextul ședinței Consiliului Uniunii Europene pentru Justiție și Afaceri Interne (JAI).

Republica Moldova este una dintre țările cele mai afectate de războiul din Ucraina. De la declanșarea agresiunii nejustificate a Rusiei asupra țării vecine, și securitatea internă a RM este amenințată constant de o serie de manifestări ale criminalității transfrontaliere, cum sunt migrația ilegală, traficul de ființe umane și arme, crimele cibernetice, pericolele hibride, dar nu numai.

Uniunea Europeană și-a arătat în mod constant solidaritatea deplină față de Rep. Moldova și angajamentul de a-i sprijini nevoile critice. Înființarea, în iulie 2022, a Hub-ului de Securitate aduce la un nou nivel cooperarea dintre agențiile de aplicare a legii din țara noastră și cele din comunitatea statelor membre ale Uniunii Europene.

La cea de-a cincea ședința a Centrului de Securitate al UE, vor fi discutate rezultatele obținute de Hub-ul de Securitate în primele șase luni de activitate. Ședința va fi co-prezidată de Comisarul European pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, și ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova, Ana Revenco.

Este pentru prima dată când, la ședința tehnică a Hub-ului, participă Comisarul UE pentru Afaceri Interne și reprezențanța președinției rotative a Consiliului UE, Secretarul de Stat al Suediei, Charlotte KUGELBERG. La ședință vor participa și șapte reprezentanți ai minișterelor de interne din Spania, România, Slovacia, Lituania, Cehia, Polonia și Finlanda. Consiliul urmează să aprobe raportul de activitate pentru primele șase luni și Planul de dezvoltare și integrare a HUB-ului în ecosistemul european de securitate.