Donații în valoare totală de peste 1,78 mln euro pentru consolidarea sistemului afacerilor interne al țării noastre

Doar în primele 3 luni ale anului curent, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a reușit să beneficieze de suport și donații în valoare de peste 1,78 milioane de euro oferite de către partenerii externi de dezvoltare. 

Germania, România, Polonia, Cehia, SUA, Marea Britanie, Japonia, Suedia, de rând cu structuri interguvernamentale precum Interpol, Europol, Cepol, UNICRI, dar nu numai, au făcut ca, în primul trimestru al anului curent, să fie lansate o serie de proiecte noi în toate domeniile de competență ale MAI. În total, la această etapă, subdiviziunile ministerului au în derulare 73 de proiecte în sectoarele-cheie de activitate.

Inspectoratul General al Poliției a primit donații în valoare totală de peste 880 mii euro – 38 de automobile noi, echipamente performante de combatere a contrabandei, echipamente de protecției individuală pentru polițiști, zeci de unități de tehnică de calcul, generatoare electrice. Echipamentele sunt deja utilizate în lucrul polițiștilor din toată țara.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) și-a îmbunătățit capacitățile tehnice în domeniul de gestionare a deșeurilor radioactive.

Autospeciale și scări în valoare totală de peste 10 mln euro vor fi procurate datorită unui acord de grant semnat cu Guvernul Japoniei prin intermediul Agenției Japoneze de Cooperare Internațională (JICA). De altfel, pentru prima dată, în rândul donatorilor externi ai MAI se regăsește Japonia.

Unul dintre cele mai importante proiecte în desfășurare se referă la alinierea țării noastre la Mecanismul de protecție civilă al UE. Or, odată inclusă Republica Moldova în rețeaua de protecție  civilă a UE, cetățenii țării noastre vor beneficia de servicii de cel mai înalt nivel din partea pompierilor și salvatorilor.

Prin acest Mecanism, în primul trimestru al anului curent, țara noastră a beneficiat de 58 de dispozitive de termoviziune cu accesorii și 20 de generatoare electrice de capacitate mare. Și eforturile de îmbunătățire a indicatorilor de calitate continuă. Direcția IGSU este în proces de negociere, cu Banca Mondială și Uniunea Europeană, a două proiecte mari care vor face posibilă procurarea tehnicii de intervenție  și va îmbunătăți sistemul public de avertizare timpurie în cazul dezastrelor.

Poliția de Frontieră a fost dotată cu echipamente și utilaje performante în valoare de peste 1 mln euro – stații radio, sisteme portabile de bruiaj a dronelor, de seturi cu camere-capcană, cu accesorii, quadrocoptere, detectoare de substanțe periculoase, tehnică de calcul ș.a.

Inspectoratul General pentru Migrație (IGM) a lansat două proiecte importante, susținute de Uniunea Europeană: ,,Consolidarea protecției drepturilor omului ale refugiaților și migranților din Republica Moldova” și ,,Aplicarea legii și abordarea de cooperare comunitară și instruirea pentru prevenirea radicalizării prin asigurarea incluziunii cu succes a refugiaților”. Tot cu sprijinul partenerilor externi de dezvoltare din Germania, IGM dezvoltă, în premieră pentru țara noastră, Registrul de evidență al străinilor.

Studenții Academiei de Poliției ,,Ștefan cel Mare”  vor beneficia de condiții de studii mai bune și vor putea să își dezvolte abilitățile practice, datorită unor noi proiecte de  infrastructură și de cercetare, finanțate de Uniunea Europeană. O inovație pentru Academia ,,Ștefan cel Mare”  este dezvoltarea bibliotecii digitale. La această bibliotecă, vor avea acces nu doar studenții Academiei, dar și persoanele din afara sistemului afacerilor interne.

În primul trimestru al acestui an, angajații Inspectoratului General de Carabinieri au beneficiat de mai multe instruiri, pentru a-și îmbunătăți capacitatea de reacție și de colaborare cu colegii din alte subdiviziuni ale MAI, în acțiuni comune de gestionare a migrației ilegale, revoltelor în punctele de control și de apărare a ordinii publice.

Acestea sunt doar câteva dintre cele mai importante rezultate evaluate în cadrul ședinței de lucru a Consiliului sectorial ,,Together 4 Home Affairs” din cadrul MAI.

Consiliul sectorial „Together 4 Home Affairs” este mecanismul de coordonare, care construiește piloni de sprijin pentru domeniul afacerilor interne, pentru a susține dezvoltarea durabilă a țării și implementarea conceptului centurii de securitate extinsă a Uniunii Europene, care să includă și Republica Moldova.