Dialogul moldo-german a vizat adaptarea sarcinilor sistemului de afaceri interne la noile condiții de securitate națională și regională

Ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco, efectuează o vizită de lucru la Berlin. Delegația este așteptată să se întâlnească pe 16 și 17 martie cu reprezentanți ai Ministerului Federal de Interne, Cancelariei, Ministerului Federal de Externe și membri ai mai multor comisii ale Bundestagului. Scopul principal al întâlnirilor cu oficialii germani este consolidarea noii paradigme de securitate europeană, inclusiv prin conturarea rolului pe care Republica Moldova l-ar putea asuma în cadrul Comunităţii Politice Europene.
De menționat că Germania a fost printre primele țări care au înțeles rolul Republicii Moldova în asigurarea centurii de securitate a Uniunii Europene la granița cu războiul. Din 24 februarie 2022, Germania a sprijinit Republica Moldova în susținerea tuturor eforturilor sale de combatere a criminalității transfrontaliere declanșate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei: a acționat pentru creșterea mobilității poliției naționale și a poliției de frontieră, a a furnizat Republicii Moldova generatoare care au permis infrastructurii critice să funcționeze în continuare în timpul orelor în care electricitatea a fost pierdută în toată țara. Germania este acum unul dintre cei mai activi susținători ai EU Support HUB de la Chișinău, ca parte a cooperării cu forțele de ordine.
În timpul întâlnirii de astăzi de la Berlin cu omologul său Nancy Faeser, ministrul Ana Revenco a spus:
Vizita noastră la Berlin demonstrează că împreună suntem mai puternici. Pentru a consolida rezistența întregii Europe, astăzi, împreună cu ministrul Faeser, vom discuta despre noua paradigmă europeană de securitate, care presupune o cooperare strânsă în mai multe domenii, precum partajarea informațiilor, apărare, afaceri interne și tehnologii. De asemenea, vom discuta despre rolul Republicii Moldova în asigurarea centurii de securitate a Europei. De asemenea, am dori să identificăm cele mai bune metode de cooperare cu autoritățile germane pentru a îmbunătăți sistemul de gestionare a migrației și a frontierelor în conformitate cu prevederile UE.
Delegația Republicii Moldova va rămâne la Berlin până la sfârșitul acestei săptămâni. În următoarele zile, oficialii moldoveni vor iniția mai multe discuții cu miniștri și membri ai Bundestagului pentru a identifica soluții de adaptare a sarcinilor sistemului de afaceri interne ținând cont de efectele de lungă durată ale războiului de peste graniță și de consecințele pe care acesta le provoacă. deja pentru Europa și în întreaga lume.