Dialog productiv despre fortificarea cooperării dintre R.Moldova și Ucraina pentru pacea din regiune și din Uniunea Europeană

Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, a avut o întrevedere online cu omologul său ucrainean, Ihor Klymenko. În discuții, Adrian Efros și-a exprimat solidaritatea față de poporul ucrainean care luptă acum nu doar pentru pacea din Ucraina, dar și pentru cea din Republica Moldova și din Uniunea Europeană.

Cei doi oficiali s-au informat reciproc despre situația la zi, modalitățile de a face față consecințelor războiului, evitarea altor conflicte pe continent și restabilirea păcii. Totodată, au fost subliniate oportunitățile pe care le au Republica Moldova și Ucraina odată cu obținerea statutului de țări candidate la UE. În acest sens, fiind menționată necesitatea fortificării cooperării bilaterale și coordonării eforturilor în procesul de inițiere a negocierilor de aderare, în special la nivel de experți.

Subsecvent, miniștrii au vorbit despre măsurile luate de autoritățile moldovenești și ucrainene la frontiera de stat și în gestionarea fluxului de refugiați. De asemenea, omologii au evaluat posibilitățile de a extinde controlul comun la frontiera moldo-ucraineană, pentru a facilita tranzitul de mărfuri, inclusiv cel feroviar. Măsurile vor contribui la reducerea șantajului economic din partea Rusiei și la asigurarea securității lanțului alimentar între Ucraina și Uniunea Europeană.

Adrian Efros l-a asigurat pe Ihor Klymenko că MAI este solidar cu durerea cetățenilor ucraineni și este pregătit să asigure în continuare tot suportul, inclusiv pe sprijin și asistență celor care fug din calea războiului. Ministrul Afacerilor Interne și-a arătat deschiderea în sprijinirea inițiativei de înființare a unui tribunal internațional special pentru crimele de agresiune împotriva Ucrainei.