Cooperare #MAI consolidată cu sistemul afacerilor interne din Albania

În scopul intensificării cooperării în lupta împotriva amenințărilor la adresa securității și ordinii publice, Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, împreună cu Ministrul Afacerilor Interne al Albaniei, Taulant Balla, au semnat, la Chișinău, Acordul cu privire la Cooperarea Polițienească dintre cele două state. 

În baza respectivului Acord, va fi îmbunătățită colaborarea în ceea ce privește prevenirea, depistarea și investigarea polițienească a infracțiunilor. Totodată, va fi stabilit un cadru legal care va facilita organizarea şi desfăşurarea activităţilor speciale de investigaţii comune pentru prevenirea și depistarea infracțiunilor transfrontaliere, care reprezintă o amenințare gravă la adresa securității ambelor state cât și a UE.  

,,Mă bucur că am semnat, astăzi, Acordul interguvernamental între Republica Moldova și Republica Albania privind cooperarea polițienească, care va contribui semnificativ la prevenirea, contracararea și combaterea criminalității transfrontaliere internaționale, cum ar fi migrația ilegală, traficul de ființe umane sau de droguri. Este un semnal puternic de încredere și un pas progresiv în dezvoltarea cooperării polițienești moldo-albaneze, în special la nivel operațional”, a menționat Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros.

În acest sens, autoritățile competente ale celor două state vor coopera în domeniul combaterii infracțiunilor legate de criminalitatea transfrontalieră, fabricării și traficului de stupefiante, proxenetismului,  traficului de ființe umane și exploatării sexuale a copiilor, furtului și traficului ilicit de arme și armament, dar și în alte domenii, precum eradicarea criminalității informatice. 

În speță, Acordul va reglementa aspectele organizaționale și procedurale ale schimbului de informații între autoritățile de aplicare a legii, contribuind la eficientizarea acestuia.

Menționăm că prevenirea şi combaterea criminalității organizate este o direcţie prioritară în activitatea MAI al Republicii Moldova și ocupă un loc important în dialogul de cooperare polițienească internațională.