Consolidarea sistemului afacerilor interne cu suportul partenerilor EUPM

Conducerea Ministerului Afacerilor Interne a avut o întrevedere cu reprezentanții Misiunii de Parteneriat a UE în Moldova (EUPM Moldova). Ședința a fost prezidată de către ministrul afacerilor interne, Adrian Efros, alături de șeful Misiunii de Parteneriat a UE în RM, Cosmin George Dinescu. 


Membrii delegației EUPM Moldova au fost informați despre gestionarea crizelor de diversă natură, într-o perioadă plină de amenințări hibride cu impact asupra ordinii și siguranței publice.


În cadrul discuției, au fost identificate domeniile și activitățile în care EUPM Moldova și MAI și-ar putea sincroniza eforturile pentru asigurarea durabilității securității regionale și europene.

Totodată, a fost analizat un potențial schimb de experiență între angajații MAI și experții EUPM, care ar contribui la fortificarea capabilităților de acțiune comună, în contextul activității HUB-ul de securitate al Uniunii Europene în Republica Moldova.


În acest sens, ministrul afacerilor interne, Adrian Efros, a dat asigurări că va furniza personal expertiză pe partea gestionării crizelor. De asemenea, ministrul a vorbit despre necesitatea implementării unui sistem de avertizare timpurie, pentru identificarea amenințărilor și contracararea acestora, ceea ce ar permite asigurarea unui mediu stabil și sigur pentru cetățeni.


Amintim că pe 31 mai curent, la Chișinău, a fost inaugurată Misiunea civilă de parteneriat a UE, cu scopul de a spori reziliența sectorului de securitate al Republicii Moldova în domeniul gestionării crizelor și al amenințărilor hibride, inclusiv în ceea ce privește securitatea cibernetică, contracararea acțiunilor străine de manipulare a informațiilor și a ingerințelor străine.