Consolidarea relațiilor dintre Republica Moldova și Republica Franceză pe domeniul afacerilor interne

Perspectivele extinderii cooperării pe mai multe paliere de competență ale sistemului afacerilor interne au fost discutate, astăzi, cu Ambasadorul Republicii Franceze, Excelența Sa Paul Graham, ofițerul de legătură al Franței Carole Lozac’h și colonelul Laurent Collorig, Atașat de securitate internă al Ambasadei Franței la București.

Întrevederea a fost prezidată de către Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros. 

În speță, a fost discutată agenda de cooperare și perspectivele de viitor întru fortificarea capacităților sistemului afacerilor interne și consolidarea serviciilor pentru protejarea cetățenilor.

Oficialii au menționat despre importanța conlucrării dintre cele două state în gestionarea situațiilor critice, evaluarea strategică privind ecosistemul regional de securitate, protecția civilă în situații de urgență și lupta cu criminalitatea organizată. Totodată, a fost discutată oportunitatea aderării Inspectoratului General de Carabinieri în calitate de observator la EUROGENDFOR, schimbul de practici între instituții, dar și coordonarea misiunilor în ceea ce privește asigurarea, menținerea și restabilirea ordinii publice.  

În acest sens, Ministrul Afacerilor Interne a mulțumit pentru suportul pe care îl oferă statul francez în modernizarea subdiviziunilor MAI și profesionalizarea angajaților.

La rândul său partea franceză a reconfirmat suportul în fortificarea capacităților sistemului de afaceri interne inclusiv cât și menținerea unui dialog activ pentru mobilizarea sprijinului partenerilor de cooperare.