Conducerea Ministerului Afacerilor Interne participă la Forumul comun pentru cooperare strategică

Delegația MAI în frunte cu Secretarul general adjunct al Ministerului Afacerilor Interne, Vladislav Cojuhari, participă în perioada 30 – 31 ianuarie 2024 la Forumului de cooperare strategică în contextul proiectului TOPCOP (Training și Parteneriat Operațional de Combatere a Criminalității Organizate în regiunea PaE, care are loc la sediul EUROPOL, Haga (Regatul Țărilor de Jos). 

Scopul evenimentului este de a reuni conducerea instituțiilor de forță responsabile de componentele operaționale și de formare profesională din țările Parteneriatului Estic și din regiunea Balcanilor de Vest pentru a discuta despre provocările în eforturile de combatere a infracțiunilor deosebit de grave și a criminalității organizate. Astfel, Forumul reprezintă o platformă de dialog, de schimb de bune practici și de consolidare a eforturilor colective în domeniu. 


În cadrul panelului de discuții dedicat tendințelor ce țin de criminalitatea organizată, Vladislav Cojuhari a menționat despre importanța HUB-ului de securitate sprijinit de UE, care servește drept mecanism de intensificare a cooperării în fortificarea securității interne și gestionarea frontierelor, prin atenuarea riscurilor și amenințărilor în ceea ce privește traficul de substanțe narcotice și radioactive, traficul de persoane, migrația ilegală și criminalitatea cibernetică.


„Suntem conștienți că responsabilitatea de prevenire și combatere a activităților ilicite nu mai revine doar autorităților naționale, dat fiind faptul că organizațiile criminale acționează dincolo de frontiere și nu își limitează activitatea pe teritoriul unei singure țări. Așadar, provocările cu care ne confruntăm impun o abordare colectivă transfrontalieră pentru a combate și preveni eficient aceste activități ilegale interconectate”, a subliniat Secretarul general adjunct al MAI.


Precizăm că Forumul comun pentru cooperare strategică reunește reprezentanți ai agențiilor UE precum CEPOL, FRONTEX, DG NEAR și ai structurilor de forță din țările Parteneriatului Estic și din regiunea Balcanilor de Vest.