Conducerea MAI a participat la Conferința Punctelor Focale Naționale Pe Domeniul Femeile, Pacea Și Securitatea

Secretarul de Stat al MAI, Daniella Misail-Nichitin, a participat, în perioada 7-9 noiembrie, la Conferința Punctelor Focale Naționale Pe Domeniul Femeile, Pacea Și Securitatea, organizată la Palatul Parlamentului din orașul București, România. 

Conferința reprezintă o oportunitate reală și constructivă ca toate statele membre să aducă în atenție teme importante ale agendei domeniului Femeile, pacea și securitatea(#FPS).

Agenda oficială de discuții a fost formată din două subiecte de importanță majoră în actualul context de securitate, 𝐅𝐞𝐦𝐞𝐢𝐥𝐞 î𝐧 𝐬𝐞𝐜𝐭𝐨𝐫𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐚𝐩ă𝐫𝐚𝐫𝐞 (𝐖𝐨𝐦𝐞𝐧 𝐢𝐧 𝐒𝐞𝐜𝐮𝐫𝐢𝐭𝐲 𝐒𝐞𝐜𝐭𝐨𝐫) ș𝐢 𝐅𝐞𝐦𝐞𝐢𝐥𝐞 î𝐧 𝐚𝐩ă𝐫𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐜𝐢𝐛𝐞𝐫𝐧𝐞𝐭𝐢𝐜ă (𝐖𝐨𝐦𝐞𝐧 𝐢𝐧 𝐂𝐢𝐛𝐞𝐫 𝐒𝐞𝐜𝐮𝐫𝐢𝐭𝐲), ambele domenii aflându-se într-o continuă evoluție. 

Totodată, participanții au vorbit despre provocările actuale și despre potențialele programe ce pot fi implementate, dând contur unei înțelegeri clare a rolului și responsabilităților punctelor focale prin identificarea sarcinilor și funcțiilor cheie ale acestora.

Oficialii au făcut schimb de experiență, au ascultat discursurile oficialilor de rang înalt,  au împărtășit lecțiile învățate și au reiterat importanța localizării răspunsurilor la crize, pentru a răspunde punctual necesităților fiecărei persoane și comunități, precum și pentru a consolida reziliența, pacea și coeziunea socială.

În intervenția sa, Daniella Misail-Nichitin, a subliniat contribuția și implicarea femeilor din Republica Moldova în securizarea statului nostru, în actul de conducere, procesele decizionale și realizarea strategiilor de modernizarea a țării noastre. Secretarul de Stat al MAI a vorbit și despre importanța platformei „Femei pentru securitate” între România și Republica Moldova, creată în iunie 2023, care presupune crearea comună a politicilor, astfel încât viața comunitară și stabilitatea socială să genereze o creștere a calității vieții cetățenilor din regiune. La fel a fost remarcat rolul celui de-al doilea Plan Național de Acțiune, publicat în anul 2023, care continuă să aibă în prim plan femeile și se bazează pe implicarea acestora în comunitate, cooperarea intersectorială și transfrontalieră pentru a preveni violența bazată pe gen și pentru a căuta cele mai bune practici pentru a sprijini și proteja toate femeile, consolidarea recrutării tinerelor femei prin programe de mentorat, ș.a. 

Invitații au avut oportunitatea să facă cele mai bune practici în vederea implementării Rezoluțiilor Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite privind domeniul FPS (Femeile, pacea și securitatea), precum și îmbunătățirea programelor de finanțare și asistență.

Menționăm că la evenimentul de anvergură au participat experți ai ONU, NATO, UE, OSCE, UA (Uniunea Africană), precum şi reprezentanți ai societății civile și ai mediului academic.

Precizăm că Rețeaua Globală a Punctelor focale naționale în domeniul Femeile, pacea și securitatea (FPS) a fost creată pentru a ajuta statele membre și organizațiile regionale să îmbunătățească și să consolideze implementarea Agendei FPS în toate etapele procesului de luare a deciziilor.