Centrul tehnico-criminalistic și expertize judiciare al IGP a fost dotat cu echipament pentru unitatea tehnico-explozivă

Astăzi, 12 decembrie, Centrul tehnico-criminalistic şi expertize judiciare al Inspectoratului General al Poliției a primit o donație de echipament pentru unitatea tehnico-explozivă. 

La eveniment au participat Secretarul de Stat al MAI, Andrei Cecoltan, Șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon, și angajații Centrului.

Echipamentul va fi utilizat de Centrul tehnico-criminalistic și expertize judiciare pentru dezvoltarea abilităților de cercetare, dezamorsare și transportare în siguranță a substanțelor și produselor explozibile pentru dezactivare în locuri sigure. Acesta este indispensabil pentru îmbunătățirea securității muncii și protecția membrilor echipei împotriva efectelor exploziei.

În cadrul discursului său, Secretarul de Stat al MAI, Andrei Cecoltan a subliniat importanța echipamentelor în munca geniștilor și a mulțumit reprezentanților SUA pentru suport: 

,,De când a izbucnit războiul din Ucraina, geniștii noștri au avut mii de intervenții. Au fost prezenți continuu în verificările generate de apelurile false cu bombe, în capitală și pe teritoriul național. Au verificat teritorii vaste pentru a înlătura pericolele produse de resturile de rachete de proveniență sovietică care puneau în pericol populația, au dezamorsat dispozitive capcană, focoase de rachete și au executat detonări controlate.(..)Echipamentele donate astăzi sunt indispensabile pentru îmbunătățirea securității muncii și protecția membrilor echipei împotriva efectelor exploziei, dar și pentru intervenția, spunem noi „curată”, în zone sensibile în care riscurile de securitate asupra cetățenilor sunt ridicate”. 

,,Provocările din ultimul timp ne-au demonstrat că pe lângă siguranța care trebuie să o oferim cetățenilor, trebuie să protejăm și angajații, riscul la care se expun fiind enorm. Susținerea constantă din partea ambasadei SUA a Poliției Naționale contribuie semnificativ la consolidarea capacităților profesionale, iar varietatea domeniilor în care ambasada și-a exprimat deschiderea de a ne susține în 2023 – 2024 pe domeniile CyberCrime, Cyber Security și poliție comunitară confirmă rolul de partener strategic în asigurarea climatului de siguranță în comunitate”, a conchis Viorel Cernăuțeanu, Șeful IGP.  

Suma totală a echipamentului este de 360 000 de dolari. Remarcăm că, donația a fost făcută de Departamentul de Stat al Statelor Unite – Biroul Internațional pentru Combaterea Traficului de Droguri și Aplicarea Legii.