Agenția Europeană FRONTEX alături de MAI în urmarea parcursului european

În cadrul vizitei de lucru în Regatul Țărilor de Jos, ministrul afacerilor interne, Ana Revenco a avut o întrevedere oficială cu noul Director executiv al Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex), Comandant al Poliției Militare Regale, Hans Leijtens.

Oficialii au abordat subiecte ce țin de dialogul RM-UE în domeniul afacerilor interne, în special contribuția pe care o aduc ofițerii Frontex la securitatea frontierei Republicii Moldova. La fel, a fost menționată necesitatea de intensificare a conlucrării în domeniul readmisiei cu statele membre al UE, în special prin participarea Republicii Moldova la misiuni comune sub egida Frontex, având în vedere că este o recomandare din partea Comisiei Europene.

Totodată, a fost examinată posibilitatea de extindere a echipelor mixte la supravegherea frontierei estice pentru sporirea securității, în acest sens Republica Moldova obține rolul de protector al frontierelor europene, astfel, devenind parte a ecosistemului european de securitate. De asemenea, a fost menționată oportunitatea de intensificare a cooperării pe agenda de dezvoltare, prin oferirea suportului și expertizei în implementarea acțiunilor de integrare europeană, și anume alinierea la standardele și acquis-ul comunitar în materie de managementul integrat al frontierelor.

La fel, în cadrul discuțiilor a fost analizată posibilitatea de a beneficia de cele mai bune practici ale Frontex, și anume proceduri standard de operare, metodologii pentru diferite planuri de contingență, pregătirea pentru intervenții, precum și oferirea asistenței în domeniul securității frontierelor.

La final, ministrul afacerilor interne, Ana Revenco și-a arătat deschiderea pentru semnarea unui Acord de lucru între instituții privind cooperarea operațională.