Strategia europeană de combatere a traficului de droguri presupune două aspecte importante: intensificarea acțiunilor de prevenire și investigare a acestor infracțiuni la nivel statal, concomitent cu o strânsă colaborare la nivel internațional.
Amintim că recent, pe platforma Hubului de Securitate al UE la Chișinău, a fost instituit un grup de lucru dedicat abordărilor sistemice ale capturilor mari de mărfuri scoase din uzul civil, inclusiv drogurilor.
Grupul analiștilor Ministerului Afacerilor Interne sunt în proces de elaborare a unui mecanism de alertare timpurie la nivelul statelor membre ale UE, prin intermediul căruia expertizele probelor capturate să poată fi făcute în comun cu mai multe state, cu scopul de a reduce costurile și pentru a administra probatoriul în timp util.
În altă ordine de idei, pe parcursul ultimilor ani, numărul descoperirilor infracțiunilor și partidelor de droguri scoase din circuit de către Poliția Națională cresc constant (cu cca 13%). Datele sunt relevante în contextul lansării celui mai recent raport cu privire la situația drogurilor în Europa, realizat de Centrul European de Monitorizare a Drogurilor și Adicției de Droguri (EMCDDA).
„Drogurile nu afectează doar sănătatea oamenilor. Acestea distrug societatea noastră. Criminalii folosesc profitul din traficul de droguri pentru a cumpăra oameni influenți și putere. Violența crește – cantitativ și ca brutalitate”, a declaraț Ylva Johansson, Comisar European în domeniul afacerilor interne cu ocazia lansării raportului EMCDDA.
Studiul arată, între altele că, la nivel european, se atestă o creștere semnificativă a producerii și consumului de droguri sintetice. O cantitate record de cocaină a fost confiscată pe parcursul anului trecut – peste 300 de tone.