A fost semnat Acordul privind statutul Misiunii de Parteneriat a Uniunii Europene (SOMA)

Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, a semnat, alături de Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Politice și Politica de Securitate, Josep Borrell, Acordul între Republica Moldova și Uniunea Europeană privind Statutul Misiunii de Parteneriat a UE în Moldova (EUPM Moldova). Evenimentul a avut loc vineri, 29 septembrie 2023, în prezența Președintei Republicii Moldova, Maia Sandu.


Misiunea civilă, parte a politicii comune de securitate și apărare a UE, are obiectivul de a consolida capacitățile țării noastre în domeniul gestionării crizelor și al amenințărilor hibride. Astfel, prin semnarea Acordului, Misiunea va putea să își exercite pe deplin mandatul de sprijin pentru creșterea rezilienței sectorului de securitate al țării, în cooperare cu autoritățile din Republica Moldova.


Menționăm că, EUPM Moldova are un rol substanțial în lupta cu războiul hibrid și fortificarea securității în țara noastră. În acest sens, Misiunea coordonează eforturile partenerilor internaționali prezenți în Republica Moldova și oferă sprijin în dezvoltarea de strategii și politici, în identificarea necesităților de construcție a capacităților de avertizare timpurie, detectare și atribuire a amenințărilor și a răspunsurilor adecvate la acestea.


Semnarea Acordului privind Statutul Misiunii (SOMA) stabilește oficial statutul legal al EUPM în Republica Moldova, în conformitate cu Convenția de la Viena pentru relații diplomatice din 18 aprilie 1961.


Precizăm, în prezent Ministerul Afacerilor Interne primește suport din partea Misiunii, sub forma consilierii strategice, în managementul crizelor.