A avut loc a 4-a reuniune a Hub-ului UE pentru securitate internă și management al frontierelor

*comunicat bilingv (RO / EN)

Astăzi, 6 decembrie, a avut loc cea de-a 4 reuniune a Hub-ului UE pentru securitate internă și managementul frontierelor al Republicii Moldova, organizată de Ministerul Afacerilor Interne și Delegația UE în Republica Moldova.

În urma ședinței, a fost stabilit că Republica Moldova și UE vor spori cooperarea strategică și operațională în domeniul luptei împotriva crimei organizate pe dimensiunea financiară, în mare parte fiind vorba despre Platforma Multidisciplinară Europeană împotriva Amenințărilor Criminale (EMPACT).

Republica Moldova și UE urmează să intensifice schimbul de informații în domeniul investigaților financiare privind crima organizată și terorismul, pentru a sprijini luarea deciziilor și cooperarea pe baza tendințelor și modelelor identificate în comun.

De asemenea, Uniunea Europeană va susține eforturile Republicii Moldova în implementarea unui cadru legal pentru urmărirea și confiscarea activelor ilicite, inclusiv pentru lupta împotriva criminalității financiare și a spălării banilor.

Totodată, Republica Moldova este încurajată să utilizeze rețelele, care pot fi furnizate de UE, (în special rețeaua operațională UE de combatere a spălării banilor – AMON, rețeaua operațională @ON), statele membre ale UE, Europol (în special Centrul European pentru Criminalitate Financiară și Economică – EFECC și Centrul European pentru Criminalitate Gravă și Organizată – ESOCC), EUROJUST, FRONTEX, CEPOL și EUBAM.

De asemenea, Uniunea Europeană va invita Republica Moldova să participe la reuniunile Adunării Generale Anuale AMON și Reuniunea Platformei FIU, atunci când vor fi incluse în ordinea de zi subiecte importante și relevante pentru Republica Moldova.

Următoarea reuniune a Hub-ului UE va fi una de bilanț și este planificată pentru a fi organzată în primul trimestru al anului 2023.