A 4-a ediție a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova

Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, a fost prezent la ediția a 4-a a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova, care a reunit 57 de delegații din 30 de state. 


În cadrul evenimentului de amploare, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, Excelența Sa Kent D.Logston, a prezentat prioritățile și realizările Grupului de lucri Nr.5 cu suportul partenerilor externi. Excelența Sa a vorbit despre îmbunătățirea continuă a managementului și securității frontierelor, combaterea crimelor transfrontaliere și asigurarea dezvoltării unor rețele și comunicații sigure pentru a contracara amenințările cibernetice.


Astfel, din anul 2022, de la ultima ediție a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova la Paris, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră a primit mai multe echipamente performante pentru consolidarea securității la frontieră, demararea proiectului Tetra pentru a extinde comunicațiile securizate la 100% din țară, a fost îmbunătățită mobilitatea forțelor de ordine și modalitatea de abordare a amenințărilor hibride, ș.a.


Ambasadorul Logston a apreciat cooperarea strânsă dintre partenerii internaționali și Ministerul Afacerilor Interne, subliniind că grupul de lucru continuă să  își coordoneze eforturilor de gestionare a frontierelor și de securitate în Republica Moldova.


Precizăm că, Platforma de Sprijin pentru Moldova a fost creată în contextul războiului din Ucraina la inițiativa României, Germaniei, Franței cu participarea SUA. Aceasta reprezintă un mecanism de răspuns la consecințele și crizele generate de război asupra Republicii Moldova.
 
Scopul Platformei este de a mobiliza, concentra și coordona sprijinul politic, tehnic și financiar al țărilor dezvoltate pentru Republica Moldova. În speță, se urmărește generarea de asistență imediată precum și de expertiză aprofundată pentru procesul de reformă democratică, din partea instituțiilor și statelor membre ale Uniunii Europene, a țărilor G7, a instituțiilor financiare internaționale și organizațiilor internaționale, precum și a altor parteneri de dezvoltare.


Menționăm, Grupul de lucru nr.5 gestionat SUA își propune să contribuie la agenda de dezvoltare a țării prin fortificarea securității transfrontaliere, având 4 obiective de bază: 
1. Susținerea respondenţilor din prima linie (training și echipamente); 
2. Combaterea criminalității transfrontaliere și managementul frontierei; 
3. Comunicații sigure și conexiuni extinse;
 4. Fortificarea unităților teritoriale ale autorităților de aplicare a legii.