𝐃𝐢𝐚𝐥𝐨𝐠𝐮𝐥 𝐑𝐮𝐬𝐢𝐚-𝐔𝐜𝐫𝐚𝐢𝐧𝐚: 𝐢𝐦𝐩𝐚𝐜𝐭𝐮𝐥 𝐜𝐨𝐧𝐟𝐥𝐢𝐜𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐚𝐬𝐮𝐩𝐫𝐚 𝐑𝐞𝐩𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜𝐢𝐢 𝐌𝐨𝐥𝐝𝐨𝐯𝐚

Măsurile de securitate întreprinse de Ministerul Afacerilor Interne, în contextul crizelor multiple din ultimul an, au fost discutate în cadrul unei conferințe organizate, online, de către LSE IDEAS din Marea Britanie. 

La panel au participat ministrul afacerilor interne, Ana Revenco, directorul general al New Strategy Center, George Scutaru, director executive al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) și reprezentantul LSE IDEAS/ membru senior nerezident la Centrul pentru Analiza Politicii Europene (CEPA) din Washington DC, Leon Hartwell. 

În debutul discuțiilor, cei prezenți au analizat tabloul volatil de securitate al Republicii Moldova, amenințările venite din exterior, consolidarea capacitățile MAI de combatere a criminalității, fortificarea managementului strategic și provocările persistente pe fundalul agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei. 

În acest sens, ministrul Ana Revenco a menționat că agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei a generat mai multe crize de amploare în țara noastră, care și-au pus amprenta pe activitatea instituțiilor și viața cetățenilor Republicii Moldova. 

Ministra a explicat că din prima zi a războiului angajații MAI și-au unit forțele pentru a gestiona și a oferi protecție unui aflux de aproape 100 de mii de refugiați, care traversau zilnic frontierele țării noastre.În scurt timp, am fost loviți de șantajul energetic, care a dus la o scumpire considerabilă a gazului și energiei electrice, de războiul hibrid, destabilizări în masă și criza legată de întreruperea lanțului de aprovizionare a Europei, din cauza infrastructurii suprasolicitate de sute de mii de camioane și cu mărfuri din Ucraina. Cu toate acestea, Republica Moldova și-a ales drumul spre marea familie europeană.

Ana Revenco a subliniat că datorită partenerilor occidentali, au fost sporite capacitățile de asigurare a securității naționale, făcând referire la agenția FRONTEX, care ne întărește la hotare și la HUB-ul de securitate al UE la Chișinău care luptă împotriva criminalității transfrontaliere. 

Oficialul a mulțumit partenerilor externi pentru suportul și încrederea acordată Ministerului Afacerilor Interne, exprimându-și încrederea că locul Republicii Moldova este doar în Uniunea Europeană. 

Mai multe detalii urmăriți aici: https://fb.watch/lqKkYUqXxm/